Blijf met je aandacht bij jezelf. Maak verbinding met jezelf. Misschien heb je dat advies weleens gekregen. Maar hoe doe je dat? Wat is bij jezelf blijven? Hoe weet je dat je verbinding hebt met jezelf? Waarom zou je dat doen? Lees verder als je wilt weten waarom het belangrijk is voor iedereen en met name HSP’s om een goede connectie met jezelf te hebben.

Hoogsensitiviteit en inlevingsvermogen

In mijn coachtrajecten werk ik veel met mensen die hoogsensitief zijn. Een van de eigenschappen van hoogsensitiviteit is dat je meer met je aandacht bij de ander bent dan bij jezelf. Je beschikt over een groot inlevingsvermogen. Je bent erop gericht de ander te helpen, de ander te peilen wat er speelt en voor de ander te zorgen. Met als gevolg dat je energie weglekt naar de ander.

Zorg en aandacht voor jezelf schiet er vaak bij in. Je bent onverklaarbaar moe ’s avonds. Je voelt je geïrriteerd, boos of verdrietig zonder te weten waarom. Grote kans dat je gedurende de dag de emoties van andere mensen hebt geabsorbeerd en dat je met je volledige aandacht bij andere mensen bent geweest en niet bij jezelf.

Wellicht herken je dit ook:

  • Je voelt je leeg na een gesprek of een vergadering.
  • Je bent de hele dag gericht op je collega’s of je gezin om te peilen wat zij nodig hebben.
  • Je hebt al oplossingen bedacht voor problemen die anderen helemaal nog niet gezien hebben.
  • Je ziet dat een collega het moeilijk heeft en voelt zijn haar/haar emoties.
  • Je wilt die collega helpen zodat je zelf die emoties niet meer hoeft te voelen of gewoon omdat je wilt helpen.
  • Je ziet een conflict tussen collega’s en gaat als bemiddelaar optreden.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van hoe jij met je aandacht constant bij anderen bent.

Maar hoe is het nu met jou? Ben jij je nog bewust van jezelf? Je eigen lichaam? Je eigen behoeftes? Zorg jij net zo goed voor jezelf als voor anderen?

Ik geef je 3 praktische oefeningen om te leren beter bij jezelf te blijven en de verbinding met jezelf te herstellen:

Oefening 1:

Kijk eens naar een voorwerp bij jou in de buurt. Hoeveel procent van je aandacht is bij dat voorwerp? En hoeveel procent van je aandacht is nog bij jezelf? Doe je dit voor het eerst, dan is de verdeling meestal 100% bij het voorwerp en 0% bij jezelf. Maar het kan ook anders.

Kijk nu naar hetzelfde voorwerp en terwijl je blijft kijken, voel je ook de voeten op de grond. Voel je je rug tegen de rugleuning. En merk je je ademhaling op.

Hoe voelt dat nu voor jou? Hoe is de verdeling nu tussen aandacht bij het voorwerp en aandacht bij jezelf?

Wanneer je dit doet gedurende de dag, tijdens werk of in gesprek met anderen, zul je merken dat je in staat bent om je eigen energie te bewaren en je niet alles weggeeft aan de ander. Experimenteer hiermee. Wat is een optimale verdeling voor jou?

Oefening 2:

Lichaamsbewustzijn ontwikkelen kan heel goed door middel van yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of de bodyscan. Veel van mijn hoogsensitieve klanten hebben hier baat bij! Tijdens deze activiteiten train je je brein om de aandacht te verschuiven van je hoofd naar je lijf.

Kies een activiteit die bij jou past en die je in je dagelijkse routine opneemt. Door het regelmatig te doen, vergroot je je lichaamsbewustzijn en wordt het steeds makkelijker om je bewust te blijven van je lichaam tijdens uitdagende situaties. Mijn motto is niet voor niks ‘uit je hoofd, in je lijf’!

In de app Insight Timer vind je alle activiteiten zoals yoga en de bodyscan.

Oefening 3:

Als HSP heb je veel inlevingsvermogen en wil je graag anderen helpen. Hele mooie eigenschappen die je tegelijkertijd ook veel energie kunnen kosten.

Weet dat je niet iedereen hoeft te helpen! Bedenk dat iedereen recht heeft op zijn eigen problemen en vooral recht op zijn eigen oplossingen. Van tegenslag en moeilijke situaties leren mensen juist.

Je wordt veerkrachtiger en krijgt meer zelfvertrouwen als je problemen zelf weet op te lossen. Door de ander te veel te willen helpen en oplossingen aan te bieden (die wellicht voor jou werken, maar niet persé voor de ander), ontneem je de ander de kans om zichtzelf te ontwikkelen en te leren van de situatie.

Dus zie je een probleem ontstaan bij de ander of tussen mensen, heb je al oplossingen bedacht? Leun dan achterover, haal 3x diep adem en bedenk of het echt jouw probleem is om op lossen of gun je het de ander om het zelf op lossen?

Meer lichaamsbewustzijn en meer energie

Wanneer je dit regelmatig oefent, zul je merken dat je meer energie overhoudt aan het eind van de dag. Als je goed bij jezelf blijft, heb je meer lichaamsbewustzijn. Je maakt letterlijk verbinding met je eigen lichaam. Hierdoor ben je sneller in staat om spanningen in je lijf waar te nemen. Je merkt het op wanneer je ademhaling sneller en oppervlakkiger gaat. Dit zijn allemaal automatische reacties van je lichaam die je veel energie kosten als dit de hele dag gebeurt.

Ben je je bewust van wat er gebeurt in je lijf, dan voel je sneller wat je grenzen zijn en kun je ervoor kiezen je grenzen aan te geven, zodat je jezelf niet uitput.

De verbinding met jezelf herstellen en daardoor meer energie behouden is een proces. Het vergt oefenen en uitvinden wat voor jou het beste werkt. De ene dag gaat het beter dan de andere. En bij de ene persoon lukt het beter dan bij de andere. Dat is prima, kijk met compassie naar jezelf in dit leerproces.

Support nodig?

Vind je het fijn om hulp te krijgen bij deze oefeningen of heb je behoefte aan meer support? Aarzel dan niet om een kennismakingsafspraak te maken in Moordrecht of Dordrecht of een gratis telefonische kennismaking.

Klik hier voor meer info over HSP coaching of om een afspraak te maken.