Ben jij introvert of extravert?

Iedereen kent de termen introvert en extravert wel. Maar wat betekent het nu eigenlijk? En weet jij welke voorkeur jij hebt? En wat is de relatie van je voorkeur tot het werk wat je doet? De meeste HSP’s zijn overigens introvert, ongeveer 70%. Dat betekent dat 30% extravert is.

Weten welke voorkeur jij hebt als HSP, begint met de vraag; ‘Waar haal jij je energie vandaan?’

٧ Krijg jij energie van het samenwerken met andere mensen?

٧ Vind je het heerlijk om je in een groep te begeven en veel met mensen te praten?

٧ Denk jij hardop? Zet jij al pratende je gedachten op een rijtje?

٧ Als je energie nodig hebt, zoek je dan juist andere mensen op?

 

  • Dan heb jij een extraverte voorkeur.

 

٧ Werk je het liefst grotendeels alleen of in een klein team?

٧ Heb jij de voorkeur voor 1 op 1 situaties in plaats van groepen?

٧ Denk je eerst goed na voordat je je uitspreekt?

٧ Laad jij je weer op door even alleen te zijn of samen met je partner?

 

  • Dan heb jij een introverte voorkeur.

 

Ben jij in balans?

Herken je jezelf in één van de omschrijvingen of heb je misschien wel een beetje van allebei?

Dit wetende van jezelf, kijk nu eens kritisch naar het werk wat je doet en welke voorkeur daarin het meest aangesproken wordt.

Moet jij met jouw introverte voorkeur vaak presentaties geven of grote vergaderingen bijwonen en daarin jouw mening ter plekke geven? Natuurlijk kun je dat gewoon, die vaardigheid heb je wel, maar hoeveel energie kost je dat? En heb je genoeg andere momenten in je dagelijkse werk waarbij je je op kan laden? Of kost jouw werk je alleen maar energie en heb je de avonden en het weekend nodig om weer op te laden? Zoek je meer balans in je werk en privé leven, dan heb ik een aantal tips voor jou!

Tips voor meer balans bij een introverte voorkeur

  • Plan gedurende de dag tijd voor jezelf in om te na te kunnen denken en even alleen te kunnen werken. Ga bijvoorbeeld alleen wandelen tijdens de lunch. Of houd ruimte in je agenda waarin je geen afspraken hebt en niet gestoord mag worden door collega’s.
  • Vraag ruimte om na te denken en later terug te komen met een antwoord of je mening. Je hoeft niet altijd ter plekke een antwoord te geven.
  • Begin gewoon eens met praten zonder van te voren te weten wat je gaat zeggen. Probeer het eens uit bij iemand wie je vertrouwt en wees versteld van wat voor zinnige dingen er uit je mond komen zonder dat je dit van te voren bedacht had. Op deze manier ontwikkel je je extraverte vaardigheden en kun je deze inzetten op momenten dat dit nodig is.

Het westerse leven is iets beter ingericht op mensen met een extraverte voorkeur en op mensen die niet hoogsensitief zijn. De meerderheid van de mensen heeft namelijk een extraverte voorkeur. Zelfs met jouw extraverte voorkeur kun je op een minder geschikte werkplek terecht gekomen zijn.

Zit jij met jouw extraverte voorkeur alleen op een kamer en heb je weinig collega’s waarmee je kunt sparren over je werk? Heb je weinig interactie met andere mensen tijdens je werkzaamheden? Of word je omringd door introverte collega’s? Dan kan het zijn, dat je te weinig uitgedaagd wordt in je werk en je gedurende de dag te weinig energie opdoet.

Welke kleine veranderingen kun je aanbrengen om jezelf meer in balans te houden? Soms is het niet eens nodig om heel ander werk te gaan doen, maar is verandering van werkplek al voldoende. Hetzelfde soort werk maar dan bij een ander bedrijf met meer dynamiek, kan ook zeker helpen.

Tips voor meer balans bij een extraverte voorkeur

  • Zoek bewust andere mensen op (met een extraverte voorkeur) om te brainstormen over je werk en te praten bijv. tijdens de lunch.
  • Heb je tijdens je werk weinig sociale interactie, creëer dan een actief sociaal privé leven.
  • Mensen met een introverte voorkeur vinden het vaak onbeleefd om je te onderbreken. Laat daarom eens een stilte vallen en geef daarmee ruimte aan introverte collega’s. Ook creëer je hiermee meer balans in jezelf.

Voor alle voorkeuren geldt: laat je manager en je collega’s weten wat jouw voorkeur is en geef aan wat je nodig hebt om goed je werk te kunnen doen. Vraag ook naar de voorkeur van de mensen in je omgeving. Weten wat elkaars voorkeur is, scheelt al zoveel in miscommunicatie en onbegrip!

Op zoek naar meer inzicht in jouw voorkeuren als HSP?

Balans begint voor mij met inzicht in jezelf en je voorkeursgedrag. Ik gebruik de Jungiaanse persoonlijkheidstest (Jungian Type Index, vergelijkbaar met MBTI) om te achterhalen wat jouw voorkeur is. Als hoogsensitief persoon is het belangrijk jezelf goed te leren kennen en te weten hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen. HSP coaching kan je hierbij helpen.