HSP coaching

Hoogsensitiviteit, wat is dat eigenlijk?

Hoogsensitiviteit, ook wel hooggevoeligheid genoemd, is een persoonskenmerk die je ziet bij ongeveer 20% van de bevolking. Evenveel bij mannen als bij vrouwen.

Als HSP (highly sensitive person) is jouw zenuwstelsel gevoeliger afgesteld waardoor je lichaam en je brein anders werkt. Elaine Aron, een Amerikaanse psycholoog en hoogleraar, heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit en zij benoemt 4 kenmerken:

  • Zintuiglijke gevoeligheid. Vanwege het gevoelige zenuwstelsel van een HSP komen er meer en genuanceerder zintuiglijke prikkels binnen dan gemiddeld.
  • Sterke emoties. In reactie op de vele prikkels zijn er meer en sterkere emoties aanwezig.
  • Diepgaande verwerking. De prikkels die binnenkomen, worden in meer gebieden in het brein geregistreerd dan bij een niet-HSP. Het verwerken en evalueren van prikkels en emoties heeft meer tijd nodig. Voordat een HSP een beslissing maakt, wil hij graag eerst goed nadenken en alle beschikbare informatie meenemen in zijn besluit.
  • Overprikkelbaarheid. Het zenuwstelsel raakt sneller overbelast door de hoeveelheid prikkels en emoties die het zenuwstelsel binnen krijgt en moet verwerken en ordenen. Bij overprikkeling functioneert het lichaam en de geest niet goed meer. Je kunt niet meer goed nadenken, je hebt heftige emoties en je kunt je fysiek beroerd voelen.

Wat je kunt doen bij overprikkeling en een aantal mooie eigenschappen van hoogsensitiviteit lees je in mijn blogs.

Als HSP coach help ik jou meer inzicht te krijgen in je hoogsensitieve talenten en valkuilen, waardoor je beter in staat bent om in balans te blijven. Mijn motto is: Uit je hoofd, in je lijf!

Herken jij jezelf hierin?

X  Ben jij een enorme piekeraar?
X  Voel je je snel gestrest of opgejaagd?
X  Heb je last van de slechte sfeer in je team?
X  Ga je conflicten uit de weg?
X  Moet jouw werk zinvol en nuttig zijn, anders kun je jezelf niet motiveren?
X  Vermijd jij nieuwe mensen en onbekende situaties liever?
X  Neem jij emoties en stemmingen van je collega’s over?
X  Gaan je collega’s regelmatig over je grenzen heen?
X  Denk jij altijd eerst aan de ander en dan pas aan jezelf?
X  Heb jij regelmatig fysieke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid of buikklachten?

Grote kans dat jij hoogsensitief bent! Doe de HSP test van Elaine Aron om meer duidelijkheid te krijgen.

Vind jij het stempeltje hoogsensitief niet prettig, maar herken je wel heel veel van jezelf hierin, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom in mijn coachpraktijk in Gouda. Met de paarden werk ik op mijn coachlocatie in Moordrecht.

Hoogsensitiviteit & werk

Met name op het werk loop je als HSP tegen de lastige aspecten van hoogsensitiviteit aan. Je brengt veel tijd door op je werkplek. Je hebt te maken met werkdruk, deadlines, e-mails, telefoon, collega’s die je regelmatig storen tijdens je werk. Er zijn veel externe prikkels. Daarnaast ben je als HSP vaak perfectionistisch, loyaal en doe je meer dan in je takenpakket staat beschreven. Daardoor ontstaan problemen met hoogsensitiviteit vaak als eerste op je werkplek en kun je flink overprikkeld raken.
Vanwege mijn ervaring en achtergrond als (interim) HR professional en als coach binnen het bedrijfsleven richt ik me voornamelijk op het coachen van HSP’s op de werkvloer. Dat wil niet zeggen dat ik de andere aspecten in je leven, zoals relaties, vriendschappen en gezin negeer in mijn coachsessies, maar de focus ligt op de zaken waar je tegenaan loopt op je werk.

Mijn methode om jou te helpen in 3 stappen: de body, mind & soul methode

Stap 1: Body

Ervaring en onderzoek leert, dat veel HSP’s weinig contact meer hebben met hun lichaam. Ze zitten veelal in hun hoofd. Er is een blokkade ontstaan tussen hoofd en lichaam. Fysieke klachten zoals hoofdpijn, buikklachten, vermoeidheid, slecht slapen zijn een vervelend gevolg hiervan. Daarnaast zijn veel HSP’s gevoelig voor stress gerelateerde klachten en voor burn-out.
Stap 1 in het coachtraject is om fysiek beter in balans te komen. Je lichaamsbewustzijn te vergroten. Weer in contact komen met je lichaam. We doen dit door middel van kennis en inzicht in jouw autonome zenuwstelsel (Polyvagaal theorie). Je lichaam is altijd in het hier en nu en daarmee een uitstekend middel om uit je hoofd in je lichaam te komen.

Met als resultaat:

→  meer rust in je hoofd
→  meer balans in je lichaam
→  meer energie

Als HSP coach zet ik paardencoaching in tijdens het coachtraject. Paarden hebben een hele aardende en rustgevende werking op mensen. Coachen met paarden helpt je bij uitstek om je lichaamsbewustzijn te vergroten, je eigen ruimte in te nemen en grenzen te stellen. Lees hier meer over paardencoaching. Mocht je echt niet met paarden willen werken, dan gaan we wandelen in de natuur. Dat heeft een gelijksoortige werking. Ook leer ik je oefeningen om je zenuwstelsel te reguleren en help ik je om dit ook je in dagelijks leven toe te passen.

Stap 2: Mind

HSP’s zijn enorme piekeraars en denken diep en veel na over zaken. Daarnaast heeft het hoogsensitieve brein veel prikkels te verwerken. Het filter werkt namelijk niet goed waardoor alle prikkels even hard binnenkomen en als even belangrijk worden gezien.
Het brein van HSP’s draait daardoor overuren! In stap 2 van het HSP coaching traject nemen we de tijd om je brein eens beter te leren kennen. Waar reageert jouw brein sensitief op? Wat zijn jouw grootste triggers op je werk waardoor je overprikkeld en overstuur raakt?
Hoe zit jouw brein in elkaar? Wat zijn jouw talenten als HSP? Wat is je voorkeursgedrag? Op basis van de Jungiaanse typeringen (Jungian Type Index) brengen we jouw brein en jouw voorkeursgedrag in kaart. Dit geeft inzicht in jezelf en maakt duidelijk waarom je van sommige werkzaamheden energie krijgt en andere werkzaamheden je energie kosten. Het JTI profiel schept duidelijkheid over passende banen en een passende werkomgeving.

Uiteraard kijken we tijdens de HSP coaching ook naar wat er zich verder in je brein afspeelt. De gedachten die je hebt, je overtuigingen, je piekermomenten. We besteden aandacht aan het rustiger maken van je hoofd. En je leert niet elke gedachte even serieus te nemen. Dat klinkt misschien gek, maar niet alles wat je denkt, is per definitie waar. Denk maar eens aan een olifant in een tutu op ski’s. Leuk plaatje niet waar?! Weleens in het echt gezien? Dat bedoel ik dus.

Het resultaat na stap 2:

→  geen speelbal meer van je gedachten
→  ken je jouw talenten
→  weet je waar je energie van krijgt
→  ken je jouw grootste triggers

Voor dit gedeelte van het traject maak ik, naast het JTI profiel, gebruik van NLP technieken en mindfulness. Dit kan met of zonder paarden plaatsvinden.

Stap 3: Soul

HSP’s zijn meer dan gemiddeld op zoek naar zingeving in hun werk. Jij als HSP wil graag werk doen waarvan je het gevoel hebt dat het toegevoegde waarde levert. Werk wat zinvol is, nuttig en voldoening geeft. Zonder die zingeving en voldoening kun je jezelf maar moeilijk motiveren voor je werk en geeft je werk je maar weinig energie.
In stap 3 help ik jou om zingeving te vinden in je werk. Onderzoeken we hetgeen jou drijft en gemotiveerd houdt. We onderzoeken jouw talenten en hoe je die meer in kunt zetten in je werk. Zoomen in op jouw waarden en normen en bekijken of deze passen bij je huidige baan en bedrijfscultuur. Ik help je om meer voldoening uit je huidige werk te halen of wellicht te kijken naar een andere baan of andere werkomgeving die beter bij je past.

Het resultaat na stap 3:

→  ga je met plezier naar je werk
→  haal je voldoening uit je werk
→  volg je jouw levenspad
→  durf je jezelf te zijn
→  ben je een gelukkiger mens

Hoe weet ik dit nu allemaal? Ik ben zelf hoogsensitief en doorloop mijn eigen leerproces, waarmee ik anderen ook weer kan helpen. Maar alleen met ervaringsdeskundigheid kom je er niet als coach! Mijn kennis komt ook voort uit de ervaringen van mijn hoogsensitieve coachees. Daarnaast volg ik trainingen over hoogsensitiviteit en lees ik veel over de laatste ontwikkelingen van onderzoekers en experts op het gebied van hoogsensitiviteit. Denk hierbij aan Carolina Bont, Esther Bergsma en Elke van Hoof.

“In juni had ik een ontprikkel sessie met Caja. Een sessie die ik iedereen aan kan raden en zeker personen die hooggevoelig zijn. Caja stelt je zo op je gemak. Deze sessie had ik echt even nodig. Ik was zo overprikkeld dat ik niet eens wist waar ik moest beginnen toen ze vroeg wat mijn doel was. Doordat Caja precies de juiste vragen stelde waren we er zo achter waar we deze sessie aan gingen werken. De visualisatie die we samen deden, voor we de wei instapte, was heel fijn en gaf al veel inzicht. De paarden gaven me rust maar ook genoeg leer momentjes. Het was een heerlijke en bijzondere ervaring. Zakelijk heeft het me ook sterker gemaakt. Meer focus en minder chaos in mijn hoofd. Ik zeg missie geslaagd maar ook zeker nog in progress”.

Chantel van Eijsden, Holistisch huidspecialist bij Beauty & Health for Body & Mind

“Ik heb in juli een ontprikkelsessie gedaan. Ik kan dit iedereen aanbevelen. Na een kort gesprek wat mijn doel is, zijn we de wei ingegaan. Caja stelt je helemaal op je gemak. Het fijne van met paarden werken is dat ze je constant spiegelen.
In een korte periode heb ik veel geleerd wat tevens ook meteen toepasbaar is”.

Claudia Nieuwenbroek, Eigenaar Beautysalon Purity

“Een coaching-traject bij Caja&Co heeft mij een plezierig, fijn en waardevolle coachingsproces gegeven. Ik heb door Caja veel geleerd, en door haar rustige manier van doen, kwam ik zelf ook tot rust. Ik kreeg nieuwe inzichten in het omgaan met HSP, waardoor ik weer verder kan in het leven met al zijn complexe uitdagingen. Caja is een vriendelijk persoon die op een respectvolle manier handvatten geeft en jou ook de ruimte geeft voor eigen inzichten. Kortom, een coaching-traject met Caja&Co is echt een aanrader!”

Inge

Aanbod HSP coaching

Pakket A: Ontprikkelsessie

Een coachsessie van 2 uur (bij de paarden of in de natuur)

✔ Balans terugvinden bij overprikkeling

✔ Meer te weten komen over jouw HSP

✔ Even een rustmoment voor jou

Pakket B: Body & Mind

4 (paarden)coachsessies
Jungian Type profiel

✔ Meer in balans op je werk

✔ Rust in je hoofd

✔ Inzicht in jouw talenten

Pakket C: Body, Mind & Soul

6 (paarden)coachsessies
Jungian Type profiel

✔ Meer in balans op je werk

✔ Rust in je hoofd

✔ Inzicht in jouw talenten

✔ Met plezier naar je werk

✔ Meer voldoening in je werk

Dat zijn nogal wat beloftes niet waar?! Vergis je niet, ga je met mij aan de slag dan wordt dat hard werken aan jezelf. Het vraagt bewustwording, acceptatie, vallen en opstaan, blijven herhalen, soms opgeven, maar dan toch weer doorgaan. En eerlijk gezegd ben je nooit helemaal klaar. Omgaan met je hoogsensitiviteit is een levenslange leerweg.

Geef nu niet de moed op! Het loont ontzettend om jezelf beter te leren kennen en jezelf te durven zijn. Want hoogsensitiviteit heeft heel veel goede kanten. Jouw talenten hierin ontdekken en deze talenten bewust inzetten geeft heel veel voldoening en maakt jou een gelukkiger mens.

Dit wil jij toch ook?
√ Meer in balans blijven tijdens je werk
√ Met meer rust en ontspannenheid werken
√ Jezelf durven zijn op je werk
√ Beter voor jezelf zorgen
√ Werk doen wat bij jou past als HSP
√ Je eigen ruimte innemen en grenzen stellen
√ Relaxter omgaan met negatieve collega’s of een slechte sfeer
√ Werk doen waar jij voldoening uit haalt
√ Jouw HSP talenten bewust inzetten in je werk

Wil jij ook een coachtraject op maat?