Paardencoaching

Paardencoaching kent vele namen en vormen. Coachen met de hulp van paarden, equine assisted coaching, spiegelen met paarden, systemische paardencoaching en ga zo maar door. Er zijn verschillen in de manier waarop paardencoaches te werk gaan. De ene manier is niet beter of slechter, alleen anders. Voordat je met een paardencoach aan de slag gaat, is het handig om na te gaan of de methode van paardencoaching bij jou past.

Ik werk graag met paarden omdat je van paarden eerlijke feedback krijgt over je gedrag en je communicatie. Wat straal je uit? Ben je wel duidelijk genoeg in wat je wilt? Ben je congruent?
Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat paarden een aantoonbaar positief fysiek effect hebben op mensen. Je wordt kalmer, je hartslag wordt lager en het niveau van oxytocine, het gelukshormoon, gaat omhoog. Daarmee verlaagt je niveau van het stresshormoon, cortisol.
Het omgaan met paarden vergt een goed lichaamsbewustzijn, leiderschapsvaardigheden en een goede balans tussen hoofd en hart. Je kunt bij paarden niet anders dan authentiek zijn.

Veel HSP-ers worden van nature aangetrokken door paarden. Ik zelf ook. De omgang met paarden helpt mij om in balans te blijven en in het ‘hier en nu’ te blijven. Iets wat voor veel hoogsensitieve mensen lastig is. Je eigen ruimte innemen en grenzen leren voelen èn aangeven, is iets wat in de omgang met paarden noodzakelijk is. Dit aspect zet ik dan ook in tijdens mijn coachtrajecten met HSP-ers.

Wil jij weten wat paardencoaching inhoudt en hoe ik werk als HSP coach? 

Luister dan het interview wat ik heb gegeven aan de 100% Bewust podcast.

Dit is hoe ik werk als paardencoach

Een paardencoach sessie bij mij vindt altijd plaats naast het paard en nooit op het paard. Als paardencoach bied ik eenvoudige oefeningen aan met het paard, afgestemd op jouw coachvraag.
Vervolgens ga jij op je eigen manier en op je eigen tempo de activiteit uitvoeren. Mijn rol als coach is dan ook faciliterend en niet sturend. Ik draag geen oplossingen aan en ik interpreteer niet het gedrag van het paard. Wat jij ziet in het gedrag van het paard zegt iets over jou en wat er bij jou speelt op het moment.
Wat ik wel doe is je helpen met reflecteren op de oefening die jij met het paard gedaan hebt. Ik stel je vragen, maak je bewust van je gedrag en benoem neutraal wat ik zie gebeuren. Je krijgt hierdoor meer inzicht in je eigen gedrag, lichaamshouding, gedachten en gevoelens. Na de reflectie ga je de oefening opnieuw doen en heb je de gelegenheid om te leren en te experimenteren met nieuw gedrag in contact met het paard.
In mijn coachsessies maak ik gebruik van NLP technieken, mindfulness oefeningen, voice dialoque en werk ik veelal systemisch. Wat betekent dat ik niet alleen naar jou en je situatie kijk, maar ook naar het systeem waar jij deel van uit maakt (gezin, familie, bedrijf etc.).

fotocredits: Robert Redeker

De kracht van paardencoaching

De kracht van paardencoaching komt voort uit het feit dat een paard een kuddedier is en daardoor een expert in het lezen van lichaamstaal en gevoelig is voor de energie en intentie van de ander. Voor een paard als kuddedier wordt onduidelijkheid en incongruentie als onveilig ervaren. Iemand die het één zegt, het ander doet maar eigenlijk nog iets anders voelt, is niet veilig voor een paard en het paard zal hier op zijn eigen manier op reageren. Een paard, net als de mens overigens, heeft het nodig dat woorden, gedachten, gevoelens en gedragingen op één lijn liggen.
Problemen die ontstaan in je werk of je privéleven gebeuren meestal als deze zaken niet meer op één lijn liggen en paarden kunnen je helpen bewust te worden van die incongruentie maar ook om de eenduidigheid weer terug te vinden.

Voor meer uitgebreide informatie over paardencoaching en de opleiding tot equine assisted coach zie Educatief Centrum Keulseweg.

Durf jij het aan?

Onlangs heb ik een paardencoachingssessie gedaan bij Caja. Ik heb behoorlijk wat ervaring met coaching, maar voor mij was het de eerste keer dat het met een paard er bij was.

De combinatie van Caja en het paard is een fijne combinatie. Caja is een kundige en rustige coach die de goede vragen stelt. En het paard geeft je mooie inzichten, doordat zij reageert op je energie. En met haar gedrag dingen duidelijk maakt die je zelf niet ziet.

Lennart Bosschaart, NLP trainer,

Wat een mooie ervaring, een ochtend paardencoaching met Caja en haar prachtige paard: de eerste ontmoeting en het aftasten, de opdrachten die veel inzicht geven en de rol die het paard daarin speelt. En natuurlijk de rustige en professionele begeleiding van Caja.

Manon Pernot, VP HR