Wie kent het niet? Gedachten die maar blijven komen. Vastzitten in bepaalde negatieven gedachten. Gedachten die zich blijven herhalen. Zo erg in je hoofd zitten, dat je je niet meer bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Als je ‘s avonds probeert te slapen, dan lukt dat niet omdat je hoofd maar niet stopt met denken. Zeker bij HSP’s oftewel mensen met hoogsensitiviteit staat het hoofd niet stil. De meeste energie en aandacht gaat naar het denken. Contact met het lichaam is grotendeels weg.

Een simpel advies; stop dan met denken. STOP MET DENKEN! NU! Mmmm, lukt niet hè?! Het probleem is dat je de gedachten in je hoofd niet kunt stoppen. Gedachten komen gewoon. En het fijne is, ze gaan ook weer gewoon. Het lastige is dat je denkt dat je gedachten altijd waar zijn en dat je vervolgens meegaat in die gedachtestroom.
Gedachten zijn niet altijd zinvol, nuttig of productief. Ja, soms. Maar heel vaak ook niet. Je gedachten hebben de neiging om in een cirkeltje te redeneren en daar kom je uiteindelijk niet verder mee.
Jij bent namelijk meer dan alleen je hoofd. Je bent meer dan alleen je gedachten. Hoe doorbreek je de vervelende gewoonte om jezelf te verliezen in je gedachten?

Mindfulness helpt bij hoogsensitiviteit

Mindfulness helpt. Echt. En je hoeft echt niet in een moeilijke houding lang stil te gaan zitten om mindfulness te beoefenen. Mindfulness betekent niets meer en niets minder dan met aandacht aanwezig zijn in het ‘hier en nu’. Door mindfulness oefeningen te doen leer je zonder oordeel en met enige afstand naar jezelf en je eigen gedachten en emoties kijken. In mijn HSP coaching maak ik veelvuldig gebruik van mindfulness technieken.

2 manieren om anders naar je gedachten te gaan kijken:

– Zie je gedachten als auto’s op een snelweg. Soms is het druk op de weg en soms wat rustiger. Vaak heb je de neiging in één van de auto’s te stappen en je mee te laten voeren met deze gedachte. Geen idee waar je dan naartoe gaat en waar je uiteindelijk uitkomt.
Pak nu eens een luie stoel en zet deze stoel naast de snelweg. Ga eens op je gemak met afstand kijken naar al je gedachten die voorbij rijden als auto’s. Zodra je merkt dat je toch in een auto gestapt bent en je mee hebt laten voeren door een gedachte, stap dan weer uit en ga weer in je luie stoel zitten.

– Plaats je gedachten op wolken aan een blauwe hemel. Soms is het licht bewolkt in je hoofd, soms is het stralend blauw en soms hangen er donkergrijze wolken. Alles is goed. Zie van een afstand hoe de bui er bij hangt vandaag. Zie je bepaalde gedachten voorbij zweven die je niet prettig vindt, accepteer dat deze gedachten er ook zijn en laat ze voorbij zweven op de wind. Observeer de gedachten die hoog boven je op wolken komen en gaan.

Zeker in het begin is het lastig om anders naar je gedachten te kijken. Je bent er namelijk ook erg aan gehecht en het idee loslaten dat je gedachten niet persé waar zijn, kost even tijd.
Oordeel niet over jezelf. Word niet boos of gefrustreerd. Wees vriendelijk naar jezelf alsof je je eigen beste vriend(in) bent.

Na een tijdje je gedachten van een afstand observeren, ga je terugkerende gedachten herkennen. Patronen. Dingen waar je je zorgen over maakt. Negatieve gedachten en positieve gedachten. Daar kun je veel van leren. Het maakt je bewuster van wat er in je omgaat. En met dit bewustzijn kun je andere keuzes maken.

Meerdere aspecten van mindfulness

Neutraal observeren van gedachten en emoties is één aspect van mindfulness. Er zijn er echter meer. De andere 4 aspecten zijn:

– Beschrijven; onder woorden kunnen brengen van wat je ervaart.
– Bewust handelen; het hebben van aandacht voor de activiteit waarmee je op dat moment bezig bent, zonder je af te laten leiden door allerlei gedachten en gevoelens. Dit is het tegenovergestelde van het handelen op de automatische piloot.
– Niet-oordelen; het accepteren van ervaringen op een niet-oordelende wijze. Dit betekent ook dat je niet probeert om ervaringen te vermijden of te veranderen. (deze vind ik bijzonder lastig!)
– Non-reactief; het vermogen om interne ervaringen te laten komen en gaan, zonder erop te reageren of ernaar te handelen.

Alledaagse oefeningen

Als je gaat starten met mindfulness is meditatie meestal niet de meest makkelijke manier om meer mindful te worden. Meditatie kan zeker wel bijdragen aan een groter zelfbewustzijn en een rustiger hoofd, maar dat kun je ook op andere manieren bereiken.
Ik heb een aantal mindfulness oefeningen opgenomen die je kunt doen tijdens je dagelijkse bezigheden. Die dus geen extra tijd kosten maar waarmee je wel de 5 facetten van mindfulness oefent en integreert in je leven.

Wil je deze oefeningen ontvangen, stuur me dan een email. Zo simpel is het. No strings attached.

Rust in je hoofd?

Dus ja, meer rust in je hoofd kan zeker. Verwacht echter niet dat je gedachten helemaal stoppen. Dat zou ook jammer zijn. Soms heb je namelijk best leuke, interessante en grappige gedachten niet waar?
En die negatieve gedachten, die mogen er ook zijn. Ze mogen alleen best wat sneller voorbij rijden of voorbij zweven!

Handige apps voor meditatie en mindfulness: Headspace , Calm en Insight Timer.

Ken je iemand die ook meer rust in zijn/haar hoofd kan gebruiken, stuur dit blog dan door via onderstaande knoppen. Of verwijs door naar mijn pagina over HSP coaching.