“Kinderen laten groeien, dat is mijn roeping”

Als hoogsensitief persoon (HSP) heb je vele mooie talenten die je in kunt zetten in je werk. Maar dan moet je wel een passende baan hebben. Jiska heeft tijdens haar loopbaan in het onderwijs uiteenlopende rollen gehad. Hierover zegt ze; “Ik ben een tijdje Adjunct Directeur geweest, maar ik sta toch liever voor de klas”.

Ik vraag Jiska naar haar loopbaan en hoe ze haar hoogsensitieve kwaliteiten inzet in haar werk als leerkracht en als kindercoach. Het werk van Jiska is heel afwisselend. Elke dag ziet er anders uit. Op maandag, woensdag, vrijdag en soms ook op zaterdag werkt ze als kindercoach voor haar eigen bedrijf. Op dinsdag is ze vrij geroosterd op school om kinderen te coachen en op donderdag werkt ze als kleuterjuf.
Jiska heeft als Interne Begeleider op school gewerkt. Ze is daarnaast een tijdje Adjunct Directeur geweest, maar dat voelde niet passend voor haar.

“Adjunct Directeur? Ik sta liever voor de klas”.

Wat maakte dat de functie van Adjunct Directeur niet bij jou paste?
“Het voelde altijd of ik een rol aan het vervullen was. De functie van Intern Begeleider was me op het lijf geschreven. Daar hoefde ik geen moeite voor te doen. Maar het directieschap voelde anders. Ik heb het een tijdje geprobeerd. Opleidingen gedaan, anderen moedigden me aan dat ik het goed kon. Ik vond dat ik het moest doen, maar het voelde niet goed en uiteindelijk ben ik toch een andere kant op gegaan”.

Zien wat er nodig is binnen een organisatie en dat op een onzichtbare manier regelen, is een veel voorkomende eigenschap bij HSP’s. Zo ook bij Jiska. Het kan echter ook een keerzijde hebben.
“Het is in het verleden weleens gebeurd dat ik bij een organisatie weg ging en dat toen opeens duidelijk werd wat ik allemaal aanstuurde en regelde. Dat viel opeens weg toen ik er niet meer was. Een aantal zaken werden niet meer geregeld. Er viel echt een gat. Daar schrok ik in eerste instantie van. Ik dacht dat ik het allemaal goed had achtergelaten. Nu snap ik hoe dat kwam”.

“De kinderen die onzichtbaar blijven, daar wil ik wat aan doen”.

Ook bij de kinderen ziet Jiska vaak wat hun behoeftes zijn, ook als de kinderen die niet laten zien.
Zij vindt dat elk kind gezien moet worden. Dat is een groot onderdeel van haar bevlogenheid; kinderen zichzelf laten zijn en zichzelf laten zien.

Wat maakt dat dat belangrijk voor jou is, Jiska?
“Mijn ervaring als kind zelf. Ik zie in mijn omgeving dat kinderen het soms moeilijk hebben. Terwijl dat door anderen nog niet wordt gezien. Waarom doen anderen hier niks mee, denk ik dan? Nu weet ik dat niet iedereen zie wat ik zie en dat niet iedereen de onderliggende behoeftes ziet. Kinderen laten groeien, zelfverzekerder laten worden, dat voelt als mijn roeping”.

Veel hoogsensitieve mensen zijn naar buiten gericht en vooral gericht op de ander. Wat heeft de ander nodig? Wat kan ik doen om de ander daarmee te helpen? Het is een kwaliteit om aan te voelen wat de ander nodig heeft, maar het kan ook een valkuil zijn. Je raakt verwijderd van je eigen behoeftes en voelt niet meer wat jijzelf nodig hebt op dat moment.

Hoe gaat Jiska daarmee om in haar werkomgeving?
“Ik leer steeds meer om de behoeftes bij anderen te zien maar vervolgens bij de ander te laten. Ik ga anders te veel de behoefte van de ander invullen.
Gelukkig wordt er op mijn huidige werkplek ook veel rekening gehouden met mijn wensen en behoeftes. Er is veel ruimte voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling”.

Hoe Jiska omgaat met overprikkeling is in het eerste deel van het interview al besproken. Maar hoe gaat Jiska om met de prikkels die gedurende de werkdag op haar afkomen? Jiska vertelt; “Tot de lunch is mijn meest productieve tijd. Zeker als ik op school ben. Na de lunch heb ik al veel kinderen gezien en is er al gebeurd. Dan kost het me meer moeite om verder te werken. De avonden zijn voor mij belangrijk om thuis te zijn en weer op te laden. Als ik meerdere avonden gevuld heb dan kan ik daar onrustig van worden.
In de zomer vind ik het heerlijk om in de tuin te werken. Ik fiets ook elke dag naar mijn werk. Dan ben ik lekker buiten en kan ik me met de natuur verbinden”.

Kies een baan die bij jou past

Wat goed naar voren komt in het interview met Jiska, is hoe belangrijk het is om als HSP een passende baan te hebben waarbinnen je je talenten in kunt zetten. En een werkomgeving waar je gewaardeerd wordt en de ruimte krijgt zoals bij Jiska.
Je kunt kiezen voor een baan met een mooie titel en een goed salaris, maar als die baan niet bij je past, word je vroeg of laat toch ongelukkig. Of erger nog, je krijgt een burn-out.
Ken jezelf en weet wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in een baan!

Ik wil Jiska graag bedanken voor haar openheid tijdens ons gesprek. Ben je nieuwsgierig naar deel 1 van het interview? Klik dan hier.
Wil je meer over haar of haar werk weten, dan vind je hieronder haar website en social media. Zij post bijvoorbeeld regelmatig inspirerende berichten op Instagram.

www.jibaco.nl
www.coachesvoorjou.nl
Facebook
Instagram
LinkedIn

 

Wil jij weten of jij zelf hoogsensitief bent? Doe dan de HSP test op mijn website.

Wil jij ook geïnterviewd worden door mij over hoe jij omgaat met hoogsensitiviteit? Wil jij jouw tips en adviezen delen met andere HSP’s? Neem dan contact met me op via info@cajaco.nl.

Ben je benieuwd hoe ik je kan begeleiden in je zoektocht naar een passende baan en werkomgeving? Aarzel dan niet om contact op te nemen voor een kennismakingsgesprek.