“Veel valt op zijn plek nu ik weet dat ik hoogsensitief ben”.

Jiska welkom!
Over hoogsensitiviteit bestaat nog veel onduidelijkheid en onbegrip. Er zijn zelfs therapeuten die geen kennis hebben over dit onderwerp. En dat is jammer, want veel HSP’s komen bij de huisarts of psycholoog terecht met fysieke en mentale klachten maar worden door gebrek aan kennis niet goed geholpen.

Hoe is het jou vergaan in je ontdekkingstocht?
“Ik weet eigenlijk pas sinds een paar maanden dat ik hoogsensitief ben. Mijn huisarts zei vroeger dat ik een zwakke gezondheid had. Tijdens de opleiding ‘coachen met het zenuwstelsel’ hadden we een onderdeel over hoogsensitiviteit. Daar werden zoveel dingen genoemd die ik herkende, maar waarvan ik altijd dacht ‘dat heeft toch iedereen?’. Maar niet iedereen blijkt deze kenmerken te hebben, waardoor ik toch de conclusie moest trekken dat ik hoogsensitief ben”.

Net als sommige andere hoogsensitieve personen vindt Jiska het ook lastig om een label of een stempel te plakken op zichzelf.
“Ik ben gewoon Jiska en ik heb bepaalde kenmerken. Ik zou mezelf dus niet als HSP profileren. Alhoewel ik nu wel hier met jou aan het praten ben over hoogsensitiviteit” zegt Jiska lachend.

“En dat doe ik omdat ik het belangrijk vind dat er meer over gesproken wordt. De meerwaarde hiervan is dat je jezelf beter leert begrijpen. Als ik als kind had geweten dat ik hoogsensitief was, had ik het beter kunnen plaatsen. En als ik in mijn werk kinderen beter kan begeleiden omdat ik hoogsensitiviteit herken en er meer over weet, vind ik dat een meerwaarde”.

“Heb ik een zwakke gezondheid?”

Als kind wisten jij en je ouders niet dat je hoogsensitief bent. Wil je iets vertellen over je jeugd en hoe je omging met je hoogsensitieve kenmerken?
“Ik weet nog goed dat ik in de basisschool periode heel vaak op vrijdag thuis was, ik was uitgeput. Ik lag op het bed van mijn ouders tv te kijken. Ik moest bijkomen. De huisarts heeft toen gezegd, Jiska heeft een zwakke gezondheid. Die opmerking is vaak teruggekomen in mijn gedachten. Heb ik inderdaad een zwakke gezondheid? Kan ik niet zo veel aan? Nu denk ik, ik had gewoon meer tijd nodig om te ontprikkelen en om tot mezelf te komen”.

Ook vertelt Jiska over een andere herinnering uit haar jeugd; “Ik had de Bolero van Ravel opgezet tijdens het schilderen. Ik had mijn lichaam geschilderd met allerlei kleuren om mij heen. Die kleuren kwamen mijn lichaam binnen. Ik wist niet hoe ik dat moest stoppen. Vroeger ervaarde ik al dat alles bij mij binnenkwam maar ik wist niet wat ik daarmee moest”.

Er zijn verschillende type hoogsensitieve personen. 70% van de HSP’s is introvert en 30% is extravert. Daarnaast heb je rustzoekende HSP’s en sensatiezoekende HSP’s (ook wel high sensation seeker genoemd, de HSS). In ons gesprek vertelt Jiska dat zij absoluut tot de introverte HSP’s behoort. Ze is erg op haar rust gesteld en vindt het fijn om alleen te zijn. Ze houdt ervan om te reflecteren.
Toen ze voor het eerst hoorde over rust- en sensatiezoekers, dacht Jiska dat ze meer een rustzoeker is, want ze houdt van rust en ze heeft rust nodig, geeft ze aan. Toen ze meer informatie kreeg over de sensatiezoeker ging ze toch twijfelen. Niet zozeer het sensatie deel, maar ze is wel altijd op zoek naar ontwikkeling en vooruitgang.

“Zodra er routine ontstaat, dan haak ik af en moet ik een volgende stap gaan ondernemen. Soms word ik dan moe van mezelf. Het loopt lekker in de klas, ik heb wat bereikt en dan wil ik weer wat anders. Jeetje, waarom kan ik nu niet tevreden zijn met wat ik nu heb, denk ik vaak. Er zijn ook collega’s die al 25 jaar kleuterjuf zijn en daar vreselijk gelukkig mee zijn. Het zou soms makkelijk zijn als ik dat ook had”.

Een rustzoekende sensatiezoeker, kan dat?

Jiska hoeft niet zo nodig bergen te beklimmen. Ze vindt zichzelf geen avontuurlijk type. Toch is zij een sensatiezoeker!

Een belangrijk kenmerk van de sensatiezoeker is dat je heel veel behoefte hebt aan vernieuwing en verandering. En dat je slecht tegen routine en saaiheid kan.

Er is een test die je kunt doen om te kijken hoe je scoort op bepaalde elementen van de sensatiezoeker. Er is ook zeker een element van fysieke uitdaging en prikkels zoals extreme sporten. Maar verandering nodig hebben, jezelf ontwikkelen, blijven groeien hoort zeker bij de meeste sensatiezoekers.

Herken je dat van jezelf Jiska?
“Jazeker, aan de ene kant houd ik van rust en overzicht maar ik doe in de praktijk eigenlijk elke dag van de week wat anders. En daarnaast doe ik er ook nog een opleiding bij. Mijn werkweek is erg gevarieerd en dat vind ik erg leuk. Ik heb afwisseling maar wel in een bepaalde structuur. Een bepaalde mate van voorspelbaarheid vind ik wel prettig”.

Hoe houdt Jiska zichzelf in balans met zulke tegenstrijdige kenmerken?
Jiska geeft aan dat het inderdaad een uitdaging is, maar dat ze er al beter in geworden is. Voor haar is verbinding met de natuur heel belangrijk om in balans te blijven. Die verbinding zoekt ze elke dag. Door naar de tuin te kijken, naar de plantjes in haar huis, te fietsen naar haar werk. Daarnaast is ze één keer per week bij de paarden te vinden om paard te rijden. Ook heeft ze het tekenen en kleuren weer opgepakt.
Al deze dingen zet ze bewust in om te ontspannen. Ze vertelt ook eerlijk; “Helaas vallen deze dingen ook als eerste af als ik het druk heb. Ik kies er dan vaak voor om in de avond toch te werken in plaats van te ontspannen”.

Overprikkeling is één van de kenmerken van hoogsensitiviteit, maar dat werkt bij ieder mens anders. Hoe merkt Jiska dat ze uit balans raakt en hoe gaat ze daar mee om?
“Als eerste merk ik dat ik heel moe ben. Ik kan minder goed tegen geluid. Ik wil alleen zijn. Ik kan dan niet meer met aandacht luisteren naar anderen. Ook voel ik mijn lijf niet meer goed. Ik word prikkelbaar en trek me helemaal terug. Dan weet ik dat over mijn grens ben gegaan en ben ik de verbinding met mezelf kwijt. Ik ben dan zelf ook niet meer goed bereikbaar voor anderen.
Ik wil dan alleen maar rust, liggen, lezen en alleen zijn. De aanwezigheid van mensen kost me dan energie. Alhoewel het fijn is om te weten dat er mensen in mijn omgeving zijn. Ik ben dan wel alleen maar voel me niet eenzaam”.
Jiska vertelt verder; “In de fase vlak voor overprikkeling word ik actiever en ga ik veel op social media kijken. Terwijl ik eigenlijk iets anders moet doen om tot rust te komen. Gelukkig heb ik dat nu door en weet ik dat als ik veel op social media zit, dat het een teken is om rust te gaan zoeken”.

Voor je omgeving kan het soms lastig zijn of verkeerd overkomen als je je terugtrekt. Jiska en haar man kennen elkaar al heel lang. Hij snapt gelukkig dat zij behoefte heeft aan rustmomenten, bijvoorbeeld door alleen in de tuin te werken. Hij laat haar dan met rust.
Jiska is erg benieuwd hoe andere HSP’s omgaan met het verwerken van prikkels. Hoe creëren zij rustmomenten gedurende de dag om te voorkomen dat ze overprikkeld raken? Deze vraag neem ik zeker mee in mijn volgende interviews!

“Veel valt op zijn plek nu ik weet dat ik hoogsensitief ben”

Maar wat heeft Jiska nu eigenlijk aan het stempel hoogsensitiviteit?
Voor haar is het stempel niet belangrijk. Maar wel de behoeftes die daarbij horen, hoe zij haar leven vormgeeft en dat ze door haar prikkelverwerking en gevoeligheid heel goed voor zichzelf moet zorgen.
Het geeft herkenning en erkenning. Maar ook berusting; “Inmiddels ben ik op een leeftijd dat ik denk, zo ben ik gewoon! Jiska met hoogsensitieve kenmerken. Veel valt op zijn plek nu ik weet dat ik hoogsensitief ben”.

Wil je meer weten over Jiska of met haar in contact komen?

www.jibaco.nl
www.coachesvoorjou.nl
Facebook
Instagram
LinkedIn

Voor zover het eerste deel van het interview. Volgende keer vertelt Jiska meer over haar loopbaan en hoe ze haar hoogsensitieve kwaliteiten inzet in haar werk.

Wil jij weten of jij zelf hoogsensitief bent? Doe dan de HSP test op mijn website.

Wil jij ook geïnterviewd worden door mij over hoe jij omgaat met hoogsensitiviteit? Wil jij jouw tips en adviezen delen met andere HSP’s? Neem dan contact met me op via info@cajaco.nl.

Ben je benieuwd hoe ik je kan begeleiden als HSP coach, aarzel dan niet om contact op te nemen voor een kennismakingsgesprek.