Hoogsensitiviteit is een thema waar ik veel mee te maken heb de laatste tijd. Niet alleen omdat ik zelf hoogsensitief ben, maar als HSP coach begeleid ik mensen die worstelen met hun hoogsensitiviteit.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een eigenschap waarbij je zenuwstelsel gevoeliger is in combinatie met een anders werkend  brein. Ongeveer 15 – 20% van de bevolking is hoogsensitief. Het is eigenschap waarmee je geboren wordt, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen.
Een hoog sensitief persoon (HSP) is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever waargenomen EN diepgaander verwerkt in het brein vergeleken met een niet HSP.

Overprikkeld of onderprikkeld?

Over het algemeen wordt er veel gesproken en geschreven over introverte HSP’s, die relatief snel overprikkeld kunnen raken van activiteiten en contact met andere mensen en veelal de rust op zoeken. Je hebt echter ook een groep extraverte HSP’s. Deze groep heeft juist wel behoefte aan veel contact met andere mensen, dansavondjes en feestjes. Als de extraverte HSP zich teveel terugtrekt dan raakt hij juist onderprikkeld. De extraverte HSP heeft een zekere mate van spanning en avontuur nodig om voldoende uitgedaagd te blijven. Echter, doordat ze hoogsensitief zijn, kunnen ze ook overprikkeld raken waardoor ze in hun gedrag 2 uitersten laten zien. Lees hier mijn tips bij overprikkeling.

Enkele kenmerken van een introverte HSP:

– Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
– Voelen stemmingen en sferen goed aan
– Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
– Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
– Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch

Enkele kenmerken van een extraverte HSP:

– Leven als het ware met één voet op het gaspedaal en de andere op de rem
– Staan het ene moment midden in de belangstelling volop te genieten. Het andere moment hebben ze niet eens de energie om de telefoon op te nemen
– Laden hun energie weer op door in positief contact met anderen te zijn
– Zoeken naar manieren om intense ervaringen of belevingen te hebben. Dat kan een avond uitbundig dansen zijn of in een luxe restaurant uitzonderlijk lekker eten

Twijfel je of je zelf hoogsensitief bent?

Herken je een aantal van bovenstaande kenmerken? Doe dan via deze link de test. Het is fijn om te weten of je hoogsensitief bent of niet. Je begrijpt wellicht beter waar sommige eigenschappen vandaan komen. Het kan ook helpen om je omgeving in te lichten over je hoogsensitiviteit zodat er meer begrip voor je is.

HSP coaching

In een aantal coachsessies met de paarden kan ik je helpen om je hoogsensitiviteit beter te begrijpen, te accepteren, de positieve kanten ervan in te zien en deze ook in te zetten in je dagelijks leven. Maar ook hoe je jezelf kunt beschermen en hoe je goed bij jezelf kunt blijven zonder overspoeld te raken door alle prikkels van buitenaf.

Tevens bied ik eenmalige ontprikkelsessies met de paarden om je helpen tot rust te komen. Ik geef je een aantal tools mee zodat je ook in je dagelijks leven beter in staat bent in balans te blijven.

Kijk voor meer info op mijn HSP coaching pagina.