Mensen kijken me toch een beetje raar aan als ik zeg dat ik paardencoach ben. Nee, ik coach geen paarden, ik ben ook geen paarden fluisteraar. Ik coach mensen met hulp van paarden. Klinkt vaag en zweverig? Het is de meest ‘down to earth’ methode van coachen die ik ken. Letterlijk met je voeten in de klei en terug naar je eigen natuur. Ontdekken waar jouw kracht ligt en wat jouw authentieke manier van communiceren en samenwerken is.
En het mooie van een paard is, een paard heeft geen oordeel over je en leeft in het hier en nu. Een veilige omgeving dus om inzichten te krijgen over jezelf en te oefenen met nieuw gedrag. Het paard geeft je ter plekke feedback!
De oefeningen zijn simpel en altijd naast een paard. Bang zijn voor paarden is mooi meegenomen. Hoe fantastisch is het als je jouw angst kunt gebruiken in de coachsessie om ervan te leren. De manier waarop je deze angst overwint, kun je gebruiken om heel veel kleinere en grotere angsten in je dagelijkse leven te overwinnen.
Buiten je comfort zone
Of je nu bang bent of niet, het werken met een paard maakt dat je buiten de comfort zone bent. En doordat je buiten je comfort zone bent, val je terug op gedrag wat je kent en wat het dichtste bij jouw natuur ligt. Vaak wordt in de sessie een patroon zichtbaar van gedrag wat je ook vertoont op je werk of in je privé leven.
Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van een vrouw die ik pas geleden coachte. Deze vrouw bleef een half uur hetzelfde rondje lopen na mijn verzoek om een rondje te lopen met het paard. Na een half uur dit aangekeken te hebben, besloot ik tot een time out en vroeg haar hoe het ging. Ze gaf aan niet te weten hoe en wanneer te stoppen, ook al had ik gezegd dat ze zelf mocht bepalen wanneer de oefening voor haar klaar was.
In het zand waar zij met het paard gelopen had, zag je letterlijk een uitgesleten spoor. Haar patroon werd letterlijk zichtbaar op de grond. Ik vroeg haar of deze situatie herkenbaar voor haar was. Ze legde al snel de link naar haar werk, waar zij ook maar door bleef gaan totdat een collega tegen haar moest zeggen dat het echt tijd was om te stoppen. Het lukte haar niet om te stoppen wanneer het goed genoeg was of wanneer het gewoon tijd was om naar huis te gaan.
Samen hebben we gekeken naar mogelijke oorzaken en oplossingen. Het mooie van het werken met een paard is dat je gelijk het geleerde in de praktijk kan brengen. Ze heeft dan ook samen met het paard een nieuw spoor in het zand gelopen. Een spoor waar ze veel gelukkiger van werd met een duidelijk begin en een zelfgekozen einde.
Paardencoaching; het paard doet al het werk?
Paardencoaching, het lijkt makkelijk niet waar? Je laat je coachee een rondje lopen met een paard, het paard geeft de feedback en de coachee komt zelf tot allerlei inzichten en conclusies. Geen kunst aan. Klopt, soms gaat het heel natuurlijk in een sessie en heeft iemand een goede mate van zelfreflectie en komt zelf tot een inzicht en tot een oplossing. Meestal loopt het toch anders. Dan komt het als coach er op aan dat je een (emotioneel) veilige omgeving creëert, de juiste vragen stelt, de juiste oefeningen aanreikt, weet wanneer je door moet vragen en weet wanneer het tijd is om te stoppen. Kortom, alle vaardigheden die een goede coach dient te hebben.
En dat niet alleen. Als coach neem je ook altijd jezelf mee in een sessie. Dat is met paardencoaching net zo. Het paard kan namelijk ook op jou gaan reageren als jij met allerlei onverwerkte issues zit of als je als coach geraakt wordt door het probleem van de coachee. Het gevaar bestaat dat je als coach de signalen van het paard gaat interpreteren en er allerlei conclusies aan gaat verbinden, die vaak meer over jou zeggen dan over je coachee. Als paardencoach heb je dus de moeilijkheid (net als alle andere coaches overigens) om uit het proces van de ander te blijven en het interpreteren van de signalen van het paard aan de coachee over te laten. Dat betekent soms letterlijk fysieke afstand bewaren tot de coachee en het paard, maar zeker ook mentale afstand, je dient je eigen thema’s uit het proces te houden. Een groot zelfinzicht en zelfbewustzijn is de basis voor elke goede coach, en dat geldt zeker ook voor een paardencoach!
Het 3e element wat je nodig hebt als paardencoach, is logischerwijs kennis over paarden. Inzicht in het kuddegedrag van paarden, inzicht in paarden communicatie, het welzijn van paarden zijn belangrijke elementen die een paardencoach in zijn rugzak moet hebben om de veiligheid en het welzijn van zowel paard als coachee te kunnen waarborgen.
Om op de vraag in de titel terug te komen. Mijn conclusie is duidelijk denk ik; Paardencoaching is een vak apart. En een apart vak, dat ook.
Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden wat paardencoaching voor jou kan betekenen, dan nodig ik je van harte uit om het zelf te ervaren. Neem contact met me op voor een afspraak.