Eigenlijk wil ik hier helemaal niet over schrijven. Het liefst wil ik het helemaal negeren. Maar ja, ik kom er echt niet onderuit. Corona dus.
Veel mensen maken zich zorgen of voelen zich angstig over de Corona situatie. Ook mensen met hoogsensitieve kenmerken (HSP’s) voelen zich overweldigd door deze crisis. Alle prikkels vanuit het nieuws, social media, het praten met andere mensen hierover. Het komt allemaal extra hard binnen. En wat te denken van je eigen gedachten en emoties over de situatie. Het is lastig om positief te blijven bij zo’n wereldwijde crisis. Dat maakt het allemaal extra vermoeiend.
Als HSP heb je toch al de neiging om je meer te bekommeren om andere mensen en wil je graag voor iedereen zorgen. Je vergeet daarbij jezelf nog wel eens.

Zorg goed voor jezelf

Ik wil graag een aantal tips met je delen zodat je goed voor jezelf kan blijven zorgen tijdens deze crisis. Om te voorkomen dat de Corona crisis een mentale crisis wordt. En om te voorkomen dat je als HSP overprikkeld raakt. Of je nu hoogsensitief bent of niet, deze tips kan iedereen wel gebruiken om mentaal op de been te blijven en je niet gek te laten maken.
Voor mij persoonlijk geldt, dat als ik te veel ga nadenken over Corona, de gevolgen voor mensen in mijn omgeving, mijn eigen gezondheid, ZZP-ers, de economie, mijn eigen financiële situatie, de huizenmarkt, mensen in andere landen, de wereld, het universum……. Pffff dan word ik gek.
Dus te veel nadenken over Corona, dat doe ik dan ook maar niet. Ik kijk 1 keer per dag naar het nieuws. Ik zorg dat ik op de hoogte ben van de laatste stand van zaken, de feiten. Voor de rest vermijd ik zoveel mogelijk social media en alle berichten over Corona.

Ik vind het fantastisch om te zien hoeveel mensen allerlei initiatieven nemen om anderen te helpen. In een crisis gebeuren gelukkig ook veel goede dingen. Ik snap de humor en de grappige filmpjes die gemaakt worden. Dat is ook nodig. Humor helpt om te relativeren. Het maakt wel dat alles, maar dan ook ALLES over Corona gaat. En dat vind ik lastig. Ik wil er ook aan kunnen ontsnappen. Ik wil geen hoofd vol Corona!

Ik ben nu thuis aan het werk, zoals zo veel mensen op dit moment. En als ik even ga wandelen in het nabijgelegen park, zie ik gezinnen met kinderen voorbij komen. Mensen die hardlopen en de hond uitlaten. De zont schijnt heerlijk. Het lijkt wel lente. Dan lijkt er niks aan de hand. En feitelijk is er op dat moment, in dat ogenblik ook niks aan de hand. En dat is fijn, daar laad ik weer helemaal van op!

10 tips om van Corona geen mentale crisis te maken

1) Kijk beperkt naar het nieuws. Blijf op de hoogte, maar laat je niet verleiden allerlei programma’s te kijken die alleen maar over Corona gaan. ‘Say yes to the dress’ is een aanrader. 😊

2) Vermijd social media zoveel mogelijk.

3) Ga naar buiten; wandelen, hardlopen, fietsen

4) Doe yoga. Yoga with Kassandra op YouTube kan ik aanbevelen.

5) Let op je ademhaling. In stressvolle situaties hebben we de neiging om hoog en snel te ademhalen. Zorg dat je lang en actief uitademt. Hiermee breng je je zenuwstelsel tot rust.

6) Houd vertrouwen in jezelf, in de toekomst. Ook deze crisis gaat weer over.

7) Bekijk je situatie per dag en kijk niet te lang vooruit.

8) Gebruik je gezonde verstand. Neem geen onnodige risico’s met je eigen gezondheid en met die van een ander.

9) Blijf met beide benen op de grond. Doe aardings- en centreringsoefeningen.

10) Houd het klein; zorg goed voor jezelf en voor je naasten. Je hoeft niet voor de hele wereld te zorgen.

Wat heb jij nodig als HSP?

Bedenk wat JIJ op dit moment nodig hebt om mentaal gezond te blijven. Ik weet het, daar ben je als HSP 9 van de 10 keer niet mee bezig, maar ik nodig je uit om dat vooral WEL te doen. Zeker nu. Zie de Corona crisis als een goed moment om te leren goed voor jezelf te zorgen. Want als jij goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat ook goed voor anderen te zorgen. En dat is in deze crisis ook hard nodig!

Ik bied ontprikkelsessies aan voor HSP’s en voor iedereen die het nu nodig heeft om even tot zichzelf te komen.

Neem contact met me op als je hier gebruik van wilt maken.