Welkom. Dit is mijn persoonlijke verhaal…
Het gekke is dat ik niet meer precies weet hoe ik ontdekt heb dat ik hoogsensitief ben. Of wanneer. Het was een geleidelijk proces.
Toen ik eind 20 was, kwam ik in aanraking met vriendinnen die zelf ook hoogsensitief zijn. Tijdens gesprekken met hen ontdekte ik dat ik ook wel elementen van hoogsensitiviteit had. Daarna heb ik het weer losgelaten. Totdat ik een burn-out kreeg.
Ik had een redelijk zorgeloze jeugd. Op de scheiding van mijn ouders na toen ik 7 jaar was.
Al op jonge leeftijd ben ik aangestoken door het paardenvirus en ik mocht op 8 jarige leeftijd op paardrijles. Eindelijk! Veel van mijn jeugd heb ik op de manege doorgebracht tussen de paarden samen met andere paardenmeisjes. Mijn liefde voor paarden is altijd gebleven en dat ik nu het werken met paarden kan combineren met coachen is een groot geluk.
De valkuilen van hoogsensitiviteit
Op de middelbare school liep ik voor het eerst tegen de negatieve aspecten van hoogsensitiviteit aan. Ik voelde me overweldigd op school door de vele prikkels en ik had veel moeite met presteren onder druk. Een presentatie geven, de beurt krijgen in de klas, de toetsen en examens. Ik sloeg helemaal dicht. Daardoor moest ik alle zeilen bijzetten om mezelf overeind te houden. Want ik wilde graag goede cijfers halen, maar dat kostte me veel tijd en energie. Met als gevolg dat ik in de 5e klas een depressie kreeg en ben blijven zitten.
Had ik toentertijd geweten dat ik hoogsensitief ben, dan had ik gerichte hulp kunnen zoeken en leren omgaan met prestatiedruk en mijn perfectionisme.
Gelukkig kreeg ik een burn-out
Na een verkeerde studiekeuze (ik heb 1 jaar psychologie gestudeerd), verschillende banen die niet bij mij pasten en een scheiding kwam ik in een burn-out terecht. Hierdoor werd ik gedwongen pas op de plaats te maken. Met behulp van een psycholoog kreeg ik meer inzicht in mezelf en in mijn hoogsensitieve eigenschappen. Dat heeft me geholpen werk te zoeken dat bij me past en keuzes te maken die vanuit mezelf komen en niet vanuit mijn behoefte te voldoen aan de verwachtingen van anderen.
Door mijn werk als coach ben ik veel bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Tijdens coachopleidingen heb ik meer geleerd over hoogsensitiviteit en ben ik me nog bewuster geworden van mijn HSP talenten en valkuilen.
De balans van de introverte hoogsensitieve sensatiezoeker
Pas een paar jaar geleden ontdekte ik dat ik naast hoogsensitief ook een high sensation seeker (HSS) ben, een prikkelzoeker. Daardoor vielen nog meer puzzelstukjes in elkaar. Mijn grote behoefte aan vernieuwing, verandering, persoonlijke ontwikkeling, dingen snel saai vinden, nieuwe ervaringen op willen doen, kreeg ook een naam. Mijn HSS kant in combinatie met mijn introverte en hoogsensitieve karakter is een behoorlijk uitdaging. De balans hierin vinden is en blijft werk in uitvoering.
Mijn eigen bedrijf
In mijn werk heb ik een goede balans gevonden. Mijn grote behoefte aan vrijheid en autonomie heeft me geleid tot het starten van mijn eigen bedrijf in 2016. De laatste jaren heb ik een goede modus gevonden van interim werk als HR Manager en HSP coach. Ik ben een tijdje enkel coach geweest en dat vond ik heel saai. Ik miste dan echt de dynamiek en afwisseling van het werken in een organisatie en het samenwerken in een team.
Als zelfstandig ondernemer kan ik zelf bepalen hoeveel uur ik werk en kan ik zorgen dat ik veel afwisseling heb. Het interim werk zorgt voor voldoende variatie en nieuwe ervaringen. En als ik wat meer rust nodig heb om te herstellen na een pittige interim klus, dan neem ik even geen interim werk aan en focus ik me volledig op coaching.
Het begeleiden van andere HSP’s geeft me veel voldoening. Ik zie het als mijn missie om de bekendheid en acceptatie van hoogsensitiviteit te vergroten. Om hoogsensitieve kenmerken meer te gaan zien als onderdeel van je persoonlijkheid en niet als een diagnose of als een ziekte (wat het zeker niet is).
In mijn coachtrajecten help ik jou meer inzicht te krijgen in je hoogsensitieve talenten en valkuilen waardoor je beter in staat bent in balans te blijven.
Opleidingen, accreditaties en certificeringen
Ik heb de HBO opleiding Personeel & Arbeid gedaan. In 2012 heb ik de opleiding tot NLP coach (Master Practitioner) afgerond. Daarnaast ben ik geaccrediteerd voor de Jungian Type Index, een persoonlijkheidsassessment gericht op het identificeren van voorkeursgedrag.
In 2015 en 2016 heb ik de 2-jarige opleiding tot equine assisted coach (paardencoach) gevolgd bij Educatief Centrum Keulseweg, een door NOBCO/EMCC geaccrediteerde opleiding voor paardencoaching. Ik ben geregistreerd bij het kwaliteitsregister voor de equine assisted coach: KREACT en daarnaast bij het CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten).
Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en volg elk jaar een aantal trainingen en workshops. In 2017 heb ik de training ‘werken met mindfulness’ gevolgd. In 2018 ben ik gekwalificeerd om de programma’s van de Purposeful Leadership Company te mogen geven.
In 2019 heb ik de opleiding tot Hooggevoeligheidscoach gevolgd om HSP’s nog beter te kunnen begeleiden. In 2020 heb ik de online training gedaan ‘Creating Safer Space’. Hiermee heb ik kennis vergaard over trauma en de impact van trauma tijdens coaching.
In 2021 heb ik de opleiding gevolgd ‘Coachen met het zenuwstelsel’ (Polyvagaal theorie) en Hartcoherent Ademen bij HartFocus. In 2023 heb ik de opleiding Systemisch Coachen afgerond aan het Bert Hellinger Instituut.
Vanaf 2020 ben ik aangesloten bij HSP Begeleiding Nederland.
Wil je weten wat ik kan betekenen voor jou?
Werkervaring
Mijn ruim 20 jaar werkervaring in Human Resources bij verschillende bedrijven, waaronder 9 jaar bij DSM, dragen bij aan de goede basis van mijn coachpraktijk. Ik ben onderdeel geweest van verschillende managementteams en heb binnen uiteenlopende sectoren, zoals de kinderopvang, sociale werkvoorziening en productiebedrijven mensenkennis opgedaan.
Ik heb veel ervaring in het coachen van het management, medewerkers en teams. Ook heb ik management development programma’s opgezet, reorganisaties begeleid en veranderingstrajecten gefaciliteerd.
Binnen DSM ben ik ook enkele jaren interne coach geweest.
&Co
Het ‘& Co’ deel van Caja&Co staat voor de paarden waar ik mee werk in Moordrecht. De paarden fungeren als co coach tijdens de coachsessies. Paardencoaching is een verrassende en uiterst effectieve manier om inzichten in gedrag te krijgen.
‘& Co’ staat daarnaast voor het vaste team van andere coaches en trainers waar ik graag mee samenwerk in de regio Rotterdam en regio Gouda. Deze coaches delen dezelfde waarden, normen, deskundigheid en professionaliteit als waar ik voor sta. Dit waarborgt de continuïteit van de sessies en garandeert het maatwerk wat geleverd kan worden in samenwerking met andere professionals.
Samen met Mirjam Rakers heb ik GRIP OP STRESS opgericht. Wij bieden trainingen in het bedrijfsleven waarin we medewerkers en leidinggevenden helpen grip op stress te krijgen en beter met werkdruk om te gaan.
Afrika
Ik heb een grote voorliefde voor Afrika en met name Namibië. Sinds ik voor het eerst op vakantie ging naar Namibië in 2004 ben ik mijn hart verloren aan dat land en ga ik er regelmatig naar terug.
Met name de prachtige natuur, de wilde dieren, het klimaat en de open ruimte spreken me erg aan. Namibië is, op Mongolië na, het dunst bevolkte land van de wereld. Veel ruimte dus voor de afwisselende natuur; bergen, woestijn, savannes, kust en wildparken. Ik vind het heerlijk om daar te paardrijden tussen de wilde dieren.
Ik heb 3 maanden gewerkt als gids op een paardensafari in Namibië. Dat was een bijzondere periode waarin ik veel geleerd heb over mezelf. Mijn zelfredzaamheid is enorm gegroeid in die periode en tegelijkertijd heb ik het belang ontdekt van familie en vrienden om je heen om op terug te kunnen vallen.