Een nieuw jaar is hèt moment voor goede voornemens. Veel mensen nemen zich voor om meer te bewegen, minder te eten, te stoppen met roken, beter voor zichzelf te zorgen. Ik neem me voor…….. Klinkt toch een beetje passief vind je niet? Ik neem me voor….. Je hoort al bijna de ‘maar’ achter dat zinnetje door klinken. Ik neem me voor……… Het blijft toch iets wat je bedenkt met je hoofd, maar waar geen actie in zit. En staat niet alleen je hoofd, maar ook je hart er wel achter?

Wil je echt iets veranderen in je leven en ergens mee stoppen of juist ergens mee gaan beginnen, dan kun je beter doelen stellen met je hoofd én met je hart. Een doel stellen klinkt al veel actiever niet waar?

Om eerlijk te zijn, door jarenlang in het bedrijfsleven te werken, ben ik een beetje allergisch geworden voor doelen stellen. Ik heb jarenlang doelen moeten stellen voor mijn eigen beoordeling en aan het eind van het jaar werd ik beoordeeld of ik die doelen wel of niet gehaald had. O ja, de doelen moesten ook nog SMART zijn!

Nu ik mijn eigen bedrijf heb, kan ik doelen stellen op mijn eigen manier. Heerlijk! Want laten we eerlijk zijn, als je geen richting geeft aan je bedrijf en je focus behoudt, is de kans groot dat je ergens uitkomt waar je niet wilt zijn. Dat geldt niet alleen voor een bedrijf, maar zeker ook voor je eigen leven.

Het is daarom zeker belangrijk om stil te staan bij wat je wilt bereiken met je bedrijf en in je leven. Niet blijven rennen en je laten leiden door de waan van de dag. Voor mijn eigen bedrijf stel ik dus doelen en ik maak er een moodboard van!

 

Zorg jij beter voor anderen dan voor jezelf?

Veel mensen vinden het lastig om ruimte voor zichzelf te nemen en stil te staan bij wat ze echt willen. Dit zie ik in mijn coaching praktijk veel terug bij hoogsensitieve mensen en bij vrouwen. Zij  zijn beter in het zorgen voor anderen en zetten zichzelf op de 2e plaats. In het vliegtuig krijg je niet voor niets de instructie om eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten voordat je anderen helpt met hun masker. Als je zelf geen zuurstof meer krijgt, ben je niet meer in staat om anderen te helpen! Herken je dit? Zorg jij beter voor anderen dan dat je voor jezelf zorgt?

Wat is jouw zuurstof? Wat vind jij belangrijk in je leven? Neem je daar voldoende tijd voor? Wat zijn jouw waarden? Doe je wat je ECHT wilt of laat je je leiden door wat anderen van je willen? Of door wat de ‘maatschappij’ van je wilt?

 

Zelf aan de slag

Speciaal voor jou heb ik een oefening waar je zelf mee aan de slag kan om in het nieuwe jaar jouw leven beter richting te geven:

  • Talenten: Benoem 5 van jouw grootste talenten (zowel in werk als privé).
  • Passie: Waar loop jij het meeste warm voor in je leven? Of anders geformuleerd; waar maak jij je het meeste druk om?
  • Waarden: Noem 3 van jouw belangrijkste waarden.

Hoe komen deze 3 elementen terug in jouw leven? Welk element zou je (nog) meer willen toevoegen in je leven en in je werk?

Heb je begeleiding nodig met deze oefening of zou je graag dieper op dit onderwerp in willen gaan? Contact met dan voor een individuele coachsessie.