Zou jij samen willen werken met jezelf? Huh? Wat bedoel je? Nou, zou jij deel uit willen maken van het team waar jij leiding aan geeft? En nog anders geformuleerd; ben jij een leuke leider? Werken mensen graag voor jou?
Het wordt veel gezegd en het is vaak ook de realiteit; mensen verlaten niet hun baan, ze verlaten hun manager. Wil jij de reden zijn dat mensen ontslag nemen of wil jij de manager zijn waar mensen graag voor werken?

3C model: Contact, Connectie en Competenties

Met mijn 3C model zorg je ervoor dat mensen met plezier voor je werken en onderdeel uit willen blijven maken van je team.

1) Contact

Contact met een ander, begint met contact met jezelf. Ken jezelf als leider. Je sterkte kanten en je valkuilen. Waar ben je goed in en waar ben je eigenlijk best wel slecht in? Niemand is perfect en als leider hoef je zeker geen Superman (of Superwoman natuurlijk) te zijn. Zolang je maar eerlijk bent richting je team over wat jijzelf nog hebt te leren. Je kwetsbaar opstellen maakt dat je authentiek bent, mensen vertrouwen in je hebben en je willen volgen.

Maak bewust contact met al je teamleden. Neem de tijd om je team beter te leren kennen en ontdek wat de drijfveren, talenten en valkuilen zijn van je team. Creëer een persoonlijk relatie met je teamleden.
Zorg dat je teamleden voor 80% werkzaamheden doen die aansluiten op hun talenten en hun voorkeursgedrag. Voorkeursgedrag kun je bijvoorbeeld in kaart brengen met de Jungiaanse persoonlijkheidstest, de Jungian Type Index.
Doen waar je goed in bent, geeft namelijk energie en plezier. De overige 20% mag bestaan uit werkzaamheden die buiten de comfort zone liggen. Hierdoor ontwikkelen je teamleden zich en vergroot je hun comfort zone. Je wilt dat je team namelijk niet alleen nu, maar ook in de toekomst competent is en in staat is om mee te groeien met de organisatie.

2) Connectie

Bij Google is er uitgebreid onderzoek gedaan naar wat een team effectief maakt. Twee van de vijf elementen die een team effectief maken, hebben te maken met de impact en betekenis van het werk. Mensen werken graag in teams waar ze het gevoel hebben dat ze waarde toevoegen aan de organisatie of de wereld in het algemeen. Betekenisvol werk en werk doen wat een positieve impact heeft op anderen, is van belang voor veel mensen.

Als leider kun je hier een actieve rol in spelen door samen met je team de connectie te leggen tussen de werkzaamheden van het team en de organisatie. Maak ook een connectie tussen de doelen van de organisatie en de waarde voor de samenleving. Als je teamleden een persoonlijke connectie kunnen maken tussen het werk dat zij dagelijkse doen en de impact daarvan op de organisatie, zijn mensen intrinsiek gemotiveerd. Intrinsieke motivatie is altijd sterker dan extrinsieke motivatie zoals bonussen.

3) Competenties

Blijf je competenties ontwikkelen. Ook al ben je een geboren leider, jezelf blijven ontwikkelen moet hoog op je agenda staan. Ja, MOET! Blijf bij op je vakgebied. Volg trainingen en webinars. Ga naar congressen om vakgenoten te ontmoeten en jezelf te inspireren.
Ontwikkel ook je persoonlijke competenties. Zoek een mentor waar je op regelmatige basis mee kan sparren over zaken waar je tegenaan loopt. Of neem een leiderschapscoach die je helpt om te groeien in je leidinggevende rol. Die je helpt om terugkerende patronen te doorbreken.
Je houdt jezelf scherp en vaardig om te kunnen dealen met de veranderingen en uitdagingen die op je pad komen.
Een leider die actief bezig is met ontwikkeling van zijn competenties inspireert anderen dit voorbeeld te volgen. Geef je teamleden dan ook de tijd en ruimte om zich individueel te ontwikkelen.

Vergeet ook niet op teamniveau de competenties te ontwikkelen. Veel gedoe in teams komt voort uit gebrekkige communicatie en het ontbreken van eerlijke feedback. Dit zijn vaardigheden die je als team echt nodig hebt om met plezier samen te kunnen werken. Niemand heeft zin om in een team te blijven waar gedoe, onderlinge ruzies en onderhuidse spanningen aan de orde van de dag zijn.
Plan daarom op regelmatige basis teambuilding en teamtrainingen in.

Authentiek leiderschap

De 3C’s zijn geen eenmalige acties op je checklist. Het zijn elementen die continue aandacht vragen.
Contact herstellen, opnieuw connectie leggen met de organisatiedoelen, werken aan specifieke competenties. Het is een basis voor authentiek leiderschap. En deze C’s zijn zeker niet de enige C’s die je nodig hebt om een goede leider te kunnen zijn.

Wat dacht je van congruentie. Wees zo congruent mogelijk in je gedrag en je communicatie. Congruent betekent dat denken, voelen en doen op één lijn liggen. Niet altijd makkelijk. Onbewust voelen anderen het aan als je niet congruent bent. Je hebt dat zelf vast ook weleens gehad. Je krijgt het idee dat er ergens iets niet klopt, dat je niet hele verhaal te horen krijgt of je gelooft iemand niet. Het vertrouwen in diegene is dan een stuk minder. Congruentie hangt sterk samen met authenticiteit. Durf een authentiek leider te zijn!

Ook zeer belangrijk. Compassie hebben met jezelf als het even allemaal niet lukt of als je een fout maakt. Iedereen heeft weleens een slechte dag. Wees vriendelijk en begripvol naar jezelf. Spreek jezelf toe alsof je je eigen beste vriend(in) bent. Leer van de situatie en volgende keer beter.

Welke C’s vind jij belangrijk in je leidinggevende rol?

Ik weet het, ik stel behoorlijk hoge eisen aan jou als leider. Niemand heeft ooit gezegd dat leiderschap makkelijk is! Je hebt een grote verantwoordelijkheid naar je team en naar je organisatie. Ga bewust met deze verantwoordelijkheid om! Ik wilde eigenlijk schrijven ‘neem je verantwoordelijkheid serieus’. Maar dat klinkt zo serieus. Het is voor jezelf en je team ontzettend belangrijk dat je plezier hebt in wat je doet!
Als jij plezier hebt als leider, straal je dat ook uit en willen mensen graag in je buurt zijn en met je samenwerken!

Iets geleerd van mijn blog? Ken je iemand die hier wat aan zou kunnen hebben? Deel dan dit blog via onderstaande knoppen!