In mijn dagelijkse praktijk begeleid ik regelmatig leidinggevenden die worstelen met één bepaalde medewerker. Voor jou ook herkenbaar? Het vertrouwen in jou als leidinggevende is opgezegd. Alles wat je zegt lijkt verkeerd opgevat te worden. Voor je het weet zit je midden in een conflict en wil je medewerker niet meer met je praten! En dat terwijl je toch van die goede intenties hebt en het allemaal niet zo rot bedoelt. Die medewerker begrijpt je gewoon niet en wil je ook helemaal niet begrijpen! Pfff vermoeiend hoor, leidinggeven….
Tot nu toe heb je nooit problemen gehad met je medewerkers, dus het moet wel aan deze ene medewerker liggen. Toch?

Leerervaring als leidinggevende

Wauw, wat een fantastische situatie om van te leren. Ik weet het, zo zie je het op dit moment waarschijnlijk helemaal niet.
Grote kans dat je diep in de situatie zit en niet meer helder ziet wat er nu echt gebeurt tussen jou en deze medewerker. Tijd om een stap terug te doen en jezelf een aantal vragen te stellen. Wat speelt er nu eigenlijk? Want, sorry, jij als leidinggevende zal in deze situatie toch echt je uiterste best moeten doen om uit het conflict te komen en het vertrouwen weer terug te krijgen. Natuurlijk heeft de medewerker ook zijn aandeel, maar jij als leidinggevende hebt hier vanuit je rol de grootste verantwoordelijkheid in.

Kijk eerst eens even goed naar jezelf. Hoe is jouw stijl van communiceren en werkstijl? Stuur jij deze medewerker aan zoals jij zelf ook aangestuurd wilt worden? Ben je directief, zakelijk, zachtaardig, vriendelijk, ben jij een micro manager, geef je veel vrijheid?
Wat is het grootste euvel tussen jullie? Wat is het verwijt of de klacht die je het meeste hoort van deze medewerker? Waar gaat het conflict echt over? Hebben jullie onenigheid over de boodschap, de inhoud, het ‘wat’ in de situatie? Of gaat het toch eigenlijk meer over de manier van communiceren, het proces, het ‘hoe’?
Ben je wel helemaal eerlijk, met andere woorden zeg je wel wat je echt denkt of voelt? Mensen voelen het (on)bewust aan als je niet jezelf bent of een rol speelt. Dit doet afbreuk aan het vertrouwen wat mensen in je hebben.
Het kan ook zijn dat jij je enorm irriteert aan deze medewerker en dit probeert te verbergen. Wat doet diegene precies? Heeft diegene een vervelende eigenschap die je bij jezelf herkent?

Stap uit je comfort zone en ontwikkel jezelf als leider

Als leidinggevende is het prettig als je in staat bent om verschillende stijlen van communiceren te kunnen hanteren. Meestal werkt 80% van de tijd je eigen stijl prima. Het zijn die gevallen waarbij je boodschap niet overkomt, je niet begrepen wordt, mensen boos op je worden, dat je je als leidinggevende meer af zou kunnen stemmen op de ander. Maak een stap buiten je comfort zone. Vaak zijn dit de momenten waarin je het meest over jezelf kunt leren en een grote stap kunt maken in je eigen leiderschapsontwikkeling.

In contact met mensen hebben we meestal de neiging om te contrasteren, het tegenovergestelde te doen van wat de ander doet. Als je medewerker boos is, blijf jij heel kalm. Als iemand heel druk is en veel praat, ga jij ter compensatie langzamer of minder praten. Als iemand emotioneel is, houd jij het zakelijk en professioneel.

Het gevolg is dat je steeds verder verwijdert van elkaar en dat je geen connectie meer hebt, omdat de ander zich niet begrepen voelt. Bij beiden wordt het eigen gedrag versterkt door het contrast met de ander. Een introvert persoon zal in het contact met een extreme extravert, nog meer in zijn schulp kruipen. Je kunt je voorstellen dat communicatie en contact tussen deze 2 niet heel gemakkelijk zal zijn.

Om dit te doorbreken hoef je eigenlijk maar 1 ding te doen. Stop met contrasteren en beweeg mee met de ander. Doe als leidinggevende een stap in de richting van de ander en maak ‘rapport’. Dat wil zeggen dat je de ander spiegelt in zijn gedrag. Is je medewerker emotioneel? Wees dan niet koel en zakelijk, maar toon begrip voor de ander zijn emoties en laat zien hoe de situatie jou ook raakt. Dan bedoel ik uiteraard niet dat je mee moet gaan huilen of heel boos moet worden, maar wees oprecht over je eigen emoties.

5 tips voor jou als leidinggevende

  • Ken je eigen communicatie stijl. Ben je overwegend warm en vriendelijk of zakelijk en afstandelijk? Vertel je uitgebreid en met veel details of communiceer je hoofdlijnen en verwacht je verdere invulling door de ander?
  • Welke aannames doe jij? Vul niet voor de ander in wat hij nodig heeft en vul niet in wat iemand precies bedoelt. Stel vragen om zeker te weten dat je elkaar goed begrijpt.
  • Verplaats je eens oprecht in de ander. Ontdek wat de ander nodig heeft en doe een kleine stap in de richting van medewerker. Er is namelijk geen goede of foute manier van communiceren, er is alleen wat werkt of wat niet werkt.
  • Maak ‘rapport’ met je medewerker in plaats van te contrasteren. Stem af op de ander. Jouw manier van communiceren is niet de enige juiste manier.
  • Schakel een mediator in als jullie er zelf niet uitkomen (bijvoorbeeld HR, vertrouwenspersoon, coach of professionele mediator). Laat het niet te lang doorsudderen in de hoop dat het vanzelf beter wordt. Zonder verandering in gedrag aan één of beide kanten, zal er niks veranderen.

Niet elke situatie is hetzelfde en soms ben je het gewoon niet met elkaar eens. Als leidinggevende heb je de verantwoordelijkheid om het beleid van de organisatie uit te dragen en uit te voeren. Wees dus duidelijk over wat wel of niet acceptabel is, ook al is je medewerker het er niet mee eens. Eindeloos meebewegen creëert dan alleen maar onduidelijkheid en onzekerheid en houdt het conflict juist in stand!

Interesse in leiderschapscoaching? Kijk dan eens naar de individuele coachingsopties en het leiderschapsprogramma voor startende leidinggevenden.